Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010, 11:59


Παρά το γεγονός ότι τα προσθετικά και τα συντηρητικά που φέρουν το
πρόσημο «Ε» έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις
ευθύνονται για σοβαρές βλάβες στην υγεία του καταναλωτή.


Συνιστάται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή, ειδικά όταν η ετικέτα γράφει:

Ε 122: κατηγορείται για άσθμα και υπερκινητικότητα, ενώ
συνδέεται και με καρκινογενέσεις και δυσπλασίες. Συναντάται σε γλυκά,
κρέμες, μαργαρίνες, αλλαντικά.


Ε 541: επικίνδυνο για όσους νοσούν από καρδιά, νεφρά, για βρέφη
και ηλικιωμένους. Συνδέεται άμεσα με οστεοπόρωση και νόσο Αλτσχάιμερ.
Χρησιμοποιείται ως ανορθωτικό ζύμης σε αρτοσκευάσματα.


Ε 612: ευθύνεται για βλάβες στο νευρικό σύστημα. Να αποφεύγεται
η κατανάλωση από εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς και
καρδιοπαθείς. Βρίσκεται σε αλμυρές σάλτσες κινεζικής κουζίνας.


Ε 952: υποκατάστατο ζάχαρης. Συσχετίζεται με καρκινογένεση, βλάβες στο νευρικό σύστημα και ημικρανίες.